Brödbak

Så kommer det sista inlägget från semestern i Norrland.

Varje gång vi varit uppe, har Marcus velat baka tunnbröd i bakugnen som finns i huset. I år blev det äntligen av, och vilket gott bröd. Vi fick även hjälp av Marcus kusin Per-Erik som var en hejare på att baka.

Men det var en hel del moment för att få till bröden. Först gjorde vi degen, som skulle stå och jäsa 40 min. Sedan skulle degen kavlas med två olika kavlar, rallras och naggas. Och inte att förglömma allt borstandet. Det fick inte vara för mycket mjöl på bröden när de åkte in i ugnen. Borsten var hemmagjord av en hundsvans. Låter makabert, men det var väl så man gjorde förr, tog vara på det man hade.

Bröden blev riktigt goda. Tyvärr så hann de mögla innan vi kom hem. Men några riktigt smaskiga frukostar blev det.

Här kommer receptet för den som vågar försöka.

2 lit mjölk
1 1/2 paket jäst
200 g margarin
1 dl sirap
1tsk salt
Anis
Fänkål
2 kg rågsikt


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0